Fikrin Alanı Yöneticilik
Tarih 25 Mart 2015
Konu, üretici açısından daha önemlidir. Zira üretim, satış ve tahsilat gibi üç ana faaliyet aynı anda gerçekleşemez. Eğer gerçekleşebilseydi, işletme sermayesine hiç ihtiyaç olmazdı.
Üretim sonrasındaki stokta bekleme, satış kanallarında geçen süre, perakendeci deposunda veya rafında kaybedilen zaman diliminde giderler devam etmektedir. İşte bunu karşılayacak fon işletme sermayesidir ve eksik kalması durumunda ticari faaliyet sürdürülemez.
Üzülerek söylemeliyim ki; ülkemizde milyonlarca aylık cirolarına rağmen kira, personel, elektrik, su, haberleşme giderlerini gününde ödeyemeyen şirketlerimiz vardır. İşletme sermayesi yetersizliği ve nakit yönetimindeki hatalar bu aksamaların kaynağıdır. Ayrıca yanlış inanışlar da, bu ihtiyacı gözden kaçırmanın ana sebebidir.
Perakendeci kanadında; “nasıl olsa önce satar, sonra öderim” rahatlığı yaygındır. Oysa çok büyük zincirler dışında, kategorilerinin çoğunda ‘satmadan ödeme’ yapan perakendecilerimizin sayısı hiç de az değildir.
Tedarikçi kanadındaki inanış ise; ürünler hemen satılacak, tahsilat zamanında yapılacak ve yeterli kârlarla işletme sermayesi finanse edilecektir. Evdeki hesabın çarşıya uymadığını çok yaşamış bir kişi olarak, böyle bir başarı öyküsüne ben hiç şahit olmadım.
Önce işletme sermayeniz olacak, sonra iş hacminiz arttıkça o da artacaktır. Zira satışlarınız artıyorsa, stoklarınız da, alacaklarınız da, masraflarınız da artıyor demektir.
Bu aşamada sık rastlanan iki önemli hata da; stokların iyi yönetilememesi ve eldeki nakitin şirket sahiplerinin kişisel harcamalarına kaymasıdır.
Profesyonel yönetici sihirbaz değildir. Yetenekleri işe yansıtabilmek için asgari şartların oluşması gerekir. Bunun için de “cazip iş teklifi” ne odaklanmanın yanında, bu şartların mevcudiyeti de sorgulanmalıdır. Yoksa sürdürülebilir başarı mümkün olamaz.
Sonuç olarak; işletme sermayesinin eksikliği yapılan işin kalitesini bozar. Tedarikçi iseniz üretim ve teslimat aksar, perakendeci iseniz raflarınız boş kalır.
Bu içeriği paylaşabilirsiniz
© Copyright 2021. Değişim Dinamikleri. Tüm hakları saklıdır.