HAFTANIN YÖNETİM FİKRİ

Yenilikçilik

Fikrin Alanı Yenilikçilik

Yayınlanma tarihi

Tarih 18 Mayıs 2023

Sayfa Banner

Dijitalleşme ve ERP

Teknolojideki hızlı ilerleme, bireysel, toplumsal ve kurumsal hayatın da çok hızlı değişmesine neden oluyor. Teknolojinin gelişimi ve yaygınlaşması kurumsal hayatta dijitalleşme olarak karşımıza çıkıyor. Dijitalleşmeyi, iş süreçlerinin dijital teknolojilerle yeniden oluşturularak optimize edilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Dijitalleşme ile beraber iş süreçlerindeki otomasyon dönüşümü hız kazanmış ve şirketlerin verimliliklerini artırmak için yeni fırsatlar ortaya çıkmıştır. Bu dönüşüm sürecinde kurumlar için en önemli adımlardan biri de Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemlerine geçiş ya da mevcut sistemlerinde yaptıkları rekabeti destekleyen güncellemeler olmuştur. ERP, bir organizasyonun tüm iş süreçlerini bir araya getirerek, veri paylaşımını ve iş birliğini artıran bir çözümdür.

ERP'nin dijitalleşme sürecindeki rolü oldukça önemlidir. Çoğu şirket için, dijitalleşme yönünde atılan ilk adımdır. ERP sistemleri, şirket içindeki farklı departmanların birbirleriyle entegre bir şekilde çalışmasını sağlar. Finans, insan kaynakları, satın alma, depo,  üretim ve satış gibi farklı iş birimleri arasındaki iletişimi kolaylaştırır ve veri bütünlüğünü sağlar. Böylece, şirket içinde veri tekrarının önüne geçilir ve gerçek zamanlı bilgi akışı sağlanır.

ERP sistemleri aynı zamanda şirketlerin verimliliklerini artırmalarına yardımcı olur. Manüel ve tekrarlayan işleri otomatikleştirerek zaman ve kaynak tasarrufu sağlar. Ayrıca, iş zekası ve raporlama özellikleri sayesinde yöneticilere işletme performansıyla ilgili kritik bilgiler sunar. Karar alma süreçlerini hızlandırır ve stratejik planlamayı destekler.

ERP sistemlerinin dijitalleşme sürecindeki bir diğer önemli yönü, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) entegrasyonudur. Müşteri verilerini, satış fırsatlarını ve müşteri taleplerini bir araya getirerek, şirketlere müşteri odaklı bir yaklaşım sağlar. Bu sayede, müşteri deneyimini iyileştirir ve müşteri sadakatini artırır.

Ancak, dijitalleşme ve ERP uygulamalarıyla ilgili bazı zorluklar da vardır. Öncelikle, kurum içindeki mevcut süreçlerin ve altyapının analiz edilmesi gerekir. Dijitalleşmeden önce süreçlerdeki verimsizliklerin giderilmesi gerekir. Veri bütünlüğünü sağlamak için veri migrasyonu ve entegrasyonu dikkatlice planlanmalıdır. Ayrıca, iş gücünün bu yeni sistemlere adapte olması ve eğitilmesi de önemli bir faktördür.

ERP sisteminin kurulumu, dijitalleşmenin ilk adımı olarak kabul edilirse, ikinci adım iş zekâsı ve kurumsal performans yönetimi uygulamaları olarak kabul edilebilir. Ve şimdi bunların üzerine üçüncü adım olarak yapay zekâ ve robot uygulamalarının kurum süreçlerine entegre edilmesi geliyor.

Dijitalleşme süreci ve ERP sistemleri, şirketlerin rekabet gücünü artırmak için önemli bir faktördür. Sağladığı faydalardan öte, değişen dünyada ayakta kalmanın anahtarı konumundadırlar.

Ozan Kaan KARAMIK İş Analizi, Proje ve Süreç Yönetimi

Yazarımıza Ait Diğer Yazılar

Bu içeriği paylaşabilirsiniz

Footer Logo Şerit
Hizmet İstek Formu
Hizmet İstek Formları

Değişim Dinamikleri olarak göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. Lütfen kurumunuzun ihtiyaçları ile ilgili aşağıdaki kategorilerden birini seçerek belirtilen soruları yanıtlayınız.

Yönetim Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu
Eğitim Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu
İnsan Kaynakları Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu

Size en kısa zamanda geri dönüş yapacağız.