HAFTANIN YÖNETİM FİKRİ

Kişisel Gelişim

Fikrin Alanı Kişisel Gelişim

Yayınlanma tarihi

Tarih 18 Kasım 2015

Sayfa Banner

Zekanın Koçu: Bilinçaltı

Bizler davranışlarımızın %10’unu bilinçli aklımızla, %90’ını bilinçdışı aklımızla yani bilinçaltımızda yaparız. Uzmanlar bilinçaltını bir gemiye benzetirler. Bu geminin kaptanı bilinç, tayfaları ise bilinçaltıdır. Kaptan yani bilinç duygularını kullanıp emir verir, tayfalar yani bilinçaltı itaat edip emri yerine getirir. Dikkat edilirse gemiyi kontrol eden, tüm işi yapan tayfalar, yani bilinçaltıdır.

Ancak bilinci yani kaptanı etkileyen faktörler vardır. “Kendini gerçekleştiren kehanet” ifadesini duymuşsunuzdur. Hani bir insana 40 defa sen delisin denirse delirirmiş ya… İşte bilinç duyduklarını önemsiyor, algılıyor ve bilinçaltına gönderiyor; yani ona emir veriyor. Çocuklarımıza veya çalışanlarımıza defalarca sen yapamazsın/sen beceremezsin/sen başaramazsın dediğiniz an, bilinç bunu algılayıp bilinç altına emir veriyor. Ve basit bir matematik sorusunu çözebilecek olan çocuk “ben yapamam ki” şeklinde bir psikolojiye giriyor. Bu durumda kehanet gerçekleşiyor ve kişi problemi gerçekten çözemiyor.

Bilinçaltıyla Öğrenme Tekniklerinin Temeli Nedir?

  • Okuduklarım ve çalıştıklarım bir türlü aklıma girmiyor.
  • Bazı kişiler nasıl oluyor da az bir çalışma ile benden çok daha iyi sonuçlar elde ediyorlar?
  • Hafızam gelişmez ki?
  • Ben fazla zeki değilim galiba.
  • Niye hiçbir şeyi aklımda tutamıyorum?
  • Bazı işler gerçekten çok zor, bunları yapamam.

Bu tip yakınmaları ve sitemleri çok duymuşsunuzdur. Genelde insanlar beyin, zeka ve hafızalarının kötü olduğundan şikayet ederler. Burada kendi beynimizin gücü ve kapasitesini fark etmemiz gerekiyor ki bu sorunun cevabını verebilelim. Nasıl oluyor da insanlar müthiş bir hafıza ve beyin gücü isteyen zor bilgisayar oyunlarını başarıyorlar, bölümleri tek tek hafızalarına alıyorlar ve gerektiğinde kullanıyorlar ancak kendilerinin hayatlarını kurtaracak bilgileri öğrenemiyorlar?

Nasıl oluyor da kişiler basit anlatımları tarifler isimleri rakamları zihinlerinde tutamıyorlar da sevdikleri sanatçıların hayatları hakkındaki birçok bilgiyi ve yüzlerce şarkı sözünü hafızalarında tutuyorlar? Nasıl olur da çoğu insan yeni aldığı cihazların kullanımı konusunda müthiş bilgileri tüm ayrıntıları ile zihninde tutuyor fakat hafızam kötü diyerek kendini etiketliyor.

Kendinizle ilgili çok ilginç ve duygusal anıları mucizevi bir şekilde hatırlıyorsunuz; bazen bir müzik parçası, bazen bir görüntü, belki de bir his sizi çok eskilerden anılara götürüyor ve anıları tüm ayrıntıları ile tekrar yaşıyorsunuz ve hafızanız çok kötü, öyle mi?

Bilinçaltının temelinde bağlantı kurma vardır. Öğrendikleriniz arasında bağlantı kurarsanız unutmazsınız. Beynimizde nöronlar var. Bütün nöronların arasında bağlantı kurduğunuzda zekâ oluşuyor. Yani ne kadar çok bağlantı kurarsak o kadar çok zeka oluştururuz. Herkeste yaklaşık 100 milyar nöron var ama nöronlar arasındaki bağlantı birleşimi sınırsız.

Örneğin, tarih dersini sevmeyen bir öğrenciye Osmanlı İmparatorluğu Duraklama Dönemi’nde hangi ülkelerle savaştı dediğimizde belki öğrenci bunların tamamını hatırlamayabilir. Ama Osmanlı İmparatorluğu Duraklama Dönemi’nde VARİL ile savaştı dediğimde hemen bir gülme başlıyor ve nöronlar vasıtasıyla VARİL ve Duraklama Dönemi savaşları arasında bir bağ oluşuyor. (Viyana-Avusturya-Rusya-…….)

Ertan ŞİMŞEK

Yazarımıza Ait Diğer Yazılar

Bu içeriği paylaşabilirsiniz

Footer Logo Şerit
Hizmet İstek Formu
Hizmet İstek Formları

Değişim Dinamikleri olarak göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. Lütfen kurumunuzun ihtiyaçları ile ilgili aşağıdaki kategorilerden birini seçerek belirtilen soruları yanıtlayınız.

Yönetim Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu
Eğitim Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu
İnsan Kaynakları Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu

Size en kısa zamanda geri dönüş yapacağız.