HAFTANIN YÖNETİM FİKRİ

Yenilikçilik

Fikrin Alanı Yenilikçilik

Yayınlanma tarihi

Tarih 03 Kasım 2023

Sayfa Banner

Yeni Meslekleri Tanıyalım

2028'de bilinen mesleklerin yarısından fazlası yok olurken bundan daha fazla sayıda mesleğin hayatımıza gireceği öngörülüyor. Durum böyleyken ilgili tüm kurum ve kişilerin gençleri yeni meslekler konusunda bilgilendirmeleri çok önemli hizmet sayılacaktır. 

Bir inovasyon koçu olarak ben de, "yeni meslekler rehberi" hazırlayarak sizinle paylaşmak istedim.

1 - “ZİHİN AKTARMA UZMANI” 

“Zihin Aktarma Uzmanı” ne iş yapar?

Teknik olarak, insan zihnindeki bilgileri bir bilgisayara aktarmak veya bilgisayar ile insan beyni arasında ilişkiyi yürütme işlerini yapan kişilere verilen isim.

Geleceğin mesleği kabul edilen “Zihin Aktarma” Uzmanlığı, birçok uzman tarafından geleceğin de en revaçta mesleklerinden biri olacağını düşünülüyor.

10-15 yıl içinde insan zihnini bir bilgisayara yüklemek ve daha sonra aynı veya farklı insan beynine geri aktarma ve saklamanın mümkün olabileceği öngörülüyor. (bilgilerin insan beynine yüklenmesi konusunda test çalışmalarına başlandı)

Hatta insan öldükten sonra beynindeki bilgilerin kendi avatarına aktarılarak daha önce nasıl düşünüyorsa aynı şekilde yapay zekâ destekli olarak düşünmeye devam etmesi projesi de bu konunun devamı olarak ele alınabilir... 

2 - “ANDROİD İLİŞKİLERİ DANIŞMANI” 

“Android İlişkileri Danışmanı” ne iş yapar? 

Android işletim sistemini kullananların duyusal, zihinsel veya psikolojik sorunlarını çözmeye çalışan birisidir. Yani o dünyaya ait stres, kaygı, depresyon gibi duygusal sorunların üstesinden gelmelerine destek olur. Android işletim sistemini kullananların, kendi aralarında sağlıklı iletişim kurmalarının yollarını arar. Ve her türlü teknoloji bağımlılığı ile başa çıkmada onlara gerekli desteği sunar.

3 - “ÇÖP MÜHENDİSİ”

“Çöp Mühendisi” ne iş yapar?

Geleceğin meslekleri arasında yer alacak olan çöp mühendisliği, dünyanın atık sorunlarına çözümler üretmeyi, pratik, sürdürülebilir yollar bulmayı hedefler.

Çöpü temiz gaz haline dönüştürebilmek ya da binaları inşa ederken daha da güçlendirecek bileşenlere dönüştürmek gibi sonsuz olasılıklar ve fikirler üretebileceğiniz yeni bir meslek olarak ortaya çıkan çöp mühendisliği, eleştirel düşünme ve zihinsel esnekliğin yanı sıra bilim, matematik, teknoloji alanlarında güçlü kök becerilere sahip olmanızı gerektirir. 

İş alanı da oldukça geniş olan çöp mühendisliği, özel sektörde orta ve büyük ölçekli endüstriyel tesislerde ve fabrikalarda, çevre danışmanlık firmalarında ve çevre teknolojileri geliştiren firmalarda iş bulma imkânına sahipler.

Bilinen meslekler yerine bu tür yeni nesil işlere yönelmek ve daha çok genç insanların bu tür yeni nesil işlerle ilgilenmeleri daha efektif olabilir…

4 - “DİJİTAL REHABİLİTASYON DANIŞMANI”.

Dijital Rehabilitasyon Danışmanı ne iş yapar?

Hayatlarımız dijital dünya etrafında döndükçe, teknolojiye de bir nevi bağımlı hale geliyoruz.

İşte bu meslek grubu, gün içinde yoğun şekilde dijital dünyanın etkisi altında kalanları bir nevi dijital detoks yapmasına yardımcı oluyor.

Bence geleceğin en gözde mesleklerinden biri olacağı kesin…

Ne demiştik; 2028'de bilinen mesleklerin yarısından fazlası yok olurken bundan daha fazla sayıda mesleğin hayatımıza gireceği öngörülüyor. Durum böyleyken gençlerin bilinen meslekler yerine bu tür yeni nesil işlere yönelmesi, araştırması geleceği yakalamak açısından oldukça önemli…

5 - “ÜÇ BOYUTLU YAZICI UZMANI”

“Üç Boyutlu Yazıcı Uzmanı” kimdir?

3D yazıcılarla çalışan ve bunların toplamlarının düzeyinde anlayan bir kişidir. 

Peki, ne iş yapar?

3D Yazıcı Kurulumu ve Bakımı: 3D yazıcıların zamanlaması, ayarlanması ve düzenli bakımını yapmak, bu uzmanın temel görevlerinden biridir.

Model Tasarımı: 3D yazdırmak için özel ürünler tasarımını yapma yeteneği, 3D yazıcı uzmanlarının önemli bir becerisidir. 

Malzeme Seçimi: Farklı 3D yazıcılar farklı özelliklerle çalışır (örneğin, plastik, metal, seramik vb.). Uzmanlar, sürekli olarak uygun ürünleri seçme ve optimize etme konusunda bilgi sahibi olurlar.

Yazdırma ve Kalite Kontrol: 3D olarak üretilen baskısını yapmak, bu standartta kontrol etmek ve gerekirse ayarlamalar yapmak, parçaların işinin önemli bir parçası oluşturur.

Sorun Giderme: 3D yazıcılarla ilgili herhangi bir sorunun giderilmesi ve yazıcıların verimli bir şekilde çalışmasının durdurulması, bu cihazların görevlerinden biridir.

Projeleri Yönetme: 3D yazdırma projelerini planlama, takip etme ve yönetme yeteneği, çok sayıda projenin etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

Yakın gelecekte buna benzer daha birçok mesleğin hayatımıza gireceğini gerçeği şapkamızı önümüze alıp düşünmemizi gerektiriyor. 

Çünkü yeni nesil işlerde iş bulmak çok daha kolay ve aldığımız ücretler daha yüksekken, var olan işlerde ise iş bulmak o derece zorlaşmış durumda. 

Daha da önemlisi bir süre sonra bilinen mesleklerin sektöre uyumluluğu kalmayacağından iş bulmamız hiç mümkün olmayacak.

Bilinen meslekler yerine bu yeni nesil işlere yönelmek ve daha çok genç insanların yeni nesil işlerle ilgilenmeleri, araştırmaları ve kafa yormaları, kendi gelecekleri ve ülkemiz için çok doğru bir adım olacaktır…

Yeni meslekler rehberimizi yayınlamaya devam edeceğiz.

Salih KESKİN İnovasyon

Yazarımıza Ait Diğer Yazılar

Bu içeriği paylaşabilirsiniz

Footer Logo Şerit
Hizmet İstek Formu
Hizmet İstek Formları

Değişim Dinamikleri olarak göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. Lütfen kurumunuzun ihtiyaçları ile ilgili aşağıdaki kategorilerden birini seçerek belirtilen soruları yanıtlayınız.

Yönetim Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu
Eğitim Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu
İnsan Kaynakları Danışmanlığı
Hizmet İstek Formu

Size en kısa zamanda geri dönüş yapacağız.