Fikrin Alanı Yöneticilik
Tarih 07 Mart 2023
BU ÇALKANTILI DÖNEMDEN GÜÇLENEREK ÇIKABİLMEK VE ANADOLU TOPRAKLARINDA KADIN OLMAK ÜZERİNE
Türk kültüründe kadının yeri diğer coğrafyalara göre çok farklıdır. Dünya’nın diğer kültürlerinde kadınlar ikinci planda görülürken, Türkler "hatun"a "hakan"ın yanında yer vermiş, karar mekanizmalarında söz sahibi yapmıştır. Hatta tarihin ilk kadın hükümdarı Türk kültürünün içinden çıkmıştır.
Gelin tarihe bazı örnekler eşliğinde kısaca bir bakalım.
En eski Türk devletlerinden biri olan Hunlarda kadın, erkeğin tamamlayıcısı olarak kabul edilir ve onsuz bir şey yapılmazdı. Elçilerin kabulü sırasında hatunun kağanın yanında olması mutlak kural olarak kabul edilirken, Kağan’ın emirnamelerinin altına hatunun adı kaydedilmezse o emirname geçerli sayılmazdı. Emirnamelerin kağan ve hatun olarak beraber imzalanarak geçerli sayılması sadece Hun’larda değil Asya Türklerinde yani Göktürk ve Uygurlarda da geçerliydi. Kadın, Ziya Gökalp’in de belirttiği gibi aile ve toplum içinde her zaman en yüksek şekilde konumlanmıştır. Ziya Gökalp’e göre o dönemdeki hiçbir kültür, kadınlara Türkler kadar hak vermemiş ve saygı göstermemiştir.
Bildiğimiz en eski yazılı kaynaklardan biri olan Orhun kitabeleri "Kağan ve Hatun" buyurur diye başlarken; sözel kültürümüzün en önemli aktarıcılarından biri olan destanlarda, Dede Korkut hikayelerinde yine Türk kadınının toplumdaki önemli yerinden; kılıç elinde, at üstünde ve savaş meydanında en öndeki yerinden bahseder.
Yine Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber 1934’te Dünya’daki birçok ülkeden çok daha önce Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.
Bu toprakların kültüründe kadın böyle değerliyken, Dünya’da kadına verilen değer bu kadim topraklara göre çok daha aşağıdaydı. Bugün medeni olarak kabul edilen birçok Avrupa ülkesinde kadınlar, seçme ve seçilme, iş yerinde var olma gibi hakları bu toprakların kadınlarından çok daha geç elde etmiştir.
Medeniyetin beşiği olan Anadolu topraklarında durum böyle iken, günümüzde de GSMH’yı arttırabilmek için mutlaka iş yerlerimizde, yönetim kademelerinde kadın oranını arttırmamız gerekmektedir.
Kadın konusu, bir cinsiyet meselesi olmasının çok ötesinde, gelecek nesillerin refah düzeyini arttırmak, ülkece sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel olarak ilerlemek açısından bir gerekliliktir.
Bu kapsamda kurumlar açısından kadına yaklaşım, kurum kültürünü ve kurum kültürünün getirdiği tüm dinamikleri doğrudan etkilemekte, bugününe ve geleceğine yön vermektedir. Bir firmanın esnekliği, farklılıkları kabullenme becerisi, duygusal yetkinliği, kapsayıcılığı, kurumsal strateji ile insani yaklaşımı harmanlama becerisi, kurumun ayırt edici ve kendine özgün değerlerini koruyarak ilerleme ve gelişme cesaretini gösterebilme yetkinliği kadını nasıl konumladığına göre şekillenmektedir.
Çünkü yapılan araştırmalara göre, bir erkek üniversite mezunuysa çocuğunun üniversiteye gitme oranı %50 iken bir kadın üniversite mezunuysa çocuğunun üniversiteye gitme oranı %100…
Peki çalışma hayatında daha fazla kadının iş gücüne girmesi bize ne sağlar?
Refah düzeyi daha yüksek bir Türkiye, daha fazla GSMH’ya sahip bir ülke sağlar.
Nasıl mı? Hemen açıklayalım. Eğer Dünyadaki kadınların sadece %1’i ekonomiye katılsa bu ortalama 80 milyar dolar GSMH artışı demektir. Eğer 2050 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanabilirse, Dünya ekonomisi bir Amerika ya da bir Çin kazanır.
Japonya şu an ne yapmaya uğraşıyor biliyor musunuz? Ekonomisine daha fazla kadınları katabilmeye…
Dolayısıyla üst yönetim kademelerinde hepimizin önünü oldukça zor gördüğü, senenin ikinci yarısını bile tahmin etmekte oldukça zorlandığı bu dönemde, dünyanın yeni trendi olan akıllı şirket trendini benimseyerek buradan tıpkı köklerimizde, geçmişimizde olduğu gibi özümüze dönmeli ve kadını iş hayatına ve yönetim kademelerine daha fazla çekmeliyiz. Biliyoruz ki akıllı şirketler kadınları karar mekanizmalarına kattıklarında çok daha karlı, kapsayıcı ve güçlü oluyorlar. Bu çalkantılı dönemden büyüyerek, güçlenerek çıkmak için kadın ve erkek olarak yan yana yürümek tek çıkış yolu gibi görünüyor.
Yazarımıza Ait Diğer YazılarBu içeriği paylaşabilirsiniz
© Copyright 2021. Değişim Dinamikleri. Tüm hakları saklıdır.