Fikrin Alanı Yenilikçilik
Tarih 15 Nisan 2020
Toplum odaklı insansız sistem teknolojileri ve insanların robotlarla çalışması üzerine kurgulanan Japonya merkezli Beşinci Sanayi Devrimi (Endüstri 5.0), “ev”i yeni üretim merkezine dönüştürecek özelliklere sahip.
Yani, Endüstri 5.0 ve sonrası, “toplum zekâsının dijitalize edilmesi”, bir başka ifadeyle “zekânın, dijital sistemlerin denetimine girmesi” anlamını taşıyor.
Üretimin Yeni Merkez Üssü: Evler
19. yy’dan bu yana devam eden evden dışarı çıkma eylemi sona mı eriyor? Peki, bu sonla evin hayatlarımıza etkisi bakımından güçlenmesi ne tür değişimlere yol açacak?
Elektronik sistemlerin gelişmesiyle birlikte -özellikle son on yılda- iş dünyası, “home ofis” kavramıyla tanışmıştı; tabiri caizse sadece flört ediyordu. Ta ki “corona” hadisesi insanları eve hapsedene kadar…
Salgınla birlikte ortaya çıkan olumsuz etkilerin bir iki hafta içinde bertaraf edilemeyeceği öngörülünce, daha çok sayıda beyaz yakanın evden çalıştırılması, âdeta bir kurtarıcı edasıyla kurumlar tarafından devreye alındı.
“Evden çalışma” gelişecekse -ki öyle gözüküyor- görev tanımlarının, hiyerarşik kalıpların daha soft olmaya doğru gideceği tahmininde bulunmak yanlış olmayacaktır. İşlerin soft olması hâlinde ise “kurumsallık” tanımlamaları ile uygulamalarının tekrar gözden geçirilmesini öneriyorum.
Evden Çalışma Yönteminin Beraberinde Getirecekleri
İş yeri ortamının, çalışanların psikolojisini derinden etkileyip serbestliklerini kısıtlayan baskın bir niteliği olduğunu söyleyebiliriz. Evden çalışma yöntemi bu baskıyı kıracağından ruhsal olarak daha huzurlu çalışanlar olacağımız kesin.
Başka bir açıdan ise sadece ses ve belli perspektifte kurduğumuz görüntüsel ilişki, sahici olmayan bir gelişim sürecine evrilmemiz riskini de taşıyacaktır.
Aynı ortamda olmamaktan kaynaklanan duygusal uzaklık ve bununla birlikte gerçek tepkileri okuyamama, paradoksal olarak çok çeşitli yapay ilişki biçimlerinin de ortaya çıkmasına yol açabilir.
Ayrıca:
Bu içeriği paylaşabilirsiniz
© Copyright 2021. Değişim Dinamikleri. Tüm hakları saklıdır.